Vashiánnyal kapcsolatos badarságok

nőgyógyszerÉvtizedek óta tartja magát az a nézet, hogy könnyen kialakulhat vashiány a szervezetünkben, mivel testünk nehezen tudja kiszűrni a vasat az ételekből és egyébként is ételeink túl kevés vasat tartalmaznak. Úgy tartják, hogy a gyermekeknek és ifjaknak is kiemelten szükségük van vasra a fejlődésükhöz, a nők helyzete pedig a havi menstruáció miatt még rosszabb.  Az állapotos nőknek pedig különösen sok vasat kell bevinniük a szervezetbe a  növekvő magzat számára.

Végül pedig megfigyelték, hogy a leendő anyák vasszintje lecsökken a terhesség alatt.

Hát nem különös ez???

Az orvosok vaskészítményeket írnak fel, amelyek székrekedésen kívül semmi mást nem okoznak, mert testünk nem veszi fel a vasat. Nem lehetséges, hogy a test egy bizonyos okból tiltakozik a vas felvétele ellen?

Igen, vannak erre utaló jelek: a magas vasszintet mutató emberek könnyebben betegszenek meg fertőzésekben. A legtöbb betegség okozójának ugyanis vasra van szüksége a növekedéshez. Ezért a test fertőzés esetén minimálisra szabályozza a rendelkezésre álló vasat a vérben, hogy a kiéheztesse a kórokozókat. Ez a magyarázat a vashiánynak terhesség esetén is.

A fejlődő országokban a vashiány, akár  a túlélést is biztosíthatja a lakosságnak. Ezek a népek vasszegényesen táplálkoznak, de kevés a fertőzés is náluk.

McFarlane professzor Nigériában olyan gyerekek haláláról számolt be, akik egy Kwashiorkor nevű betegségben szenvedtek és a jószándékú orvosok által beadott vas, ill. vitaminkeverékek után meghaltak. Leírja továbbá, hogy  szabad szérumvas növekedése életveszélyes fertőzést és halált okozhat.

A szabad vas nagyon agresszív. Oxidálja a létfontosságú anyagokat, amelyek azután károsíthatják a vérereket vagy a szívizomzatot. Így a vas nagymértékű jelenléte kedvez  az oxikoleszterin keletkezésének, mely a szívinfarktus egyik lényeges oka. A nők szervezetében a menstruáció jó szelepként működik, hogy megszabaduljon a felesleges vastól. Úgy gondolják, hogy a régen elterjedt érvágás is hasonlóképpen hathatott.

Összefoglalva úgy gondoljuk, hogy amíg nem okoz problémát, a vasszint csökkenése a várandósság alatt teljesen természetes. Súlyos esetekben viszont azt tanácsoljuk, hogy érdemes olyan készítményeket fogyasztani, amikben a vas könnyen felszívódó formátumban van jelen. Ilyen például a Spirulina alga, amit zöld vérnek is neveznek.

Forrás:

Pollmer, Fock, Gonder, Haug: Prost Mehlzeit, Köln 1994

Rinkenbach, Iris: Spirituális felkészülés a gyermekáldásra, Bioenergetic Kft. Bp. 2004

 

Oszd meg ismerőseiddel!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.