Szülésznő Rock: Egy szülészorvos hitvallása

Szülészorvos vagyok.

Imádom a szülésznőket. Úgy értem a Szülésznő Rockot. A mi szülészeti egységünkön a szülések 50 %-t a szülésznők vezetik le. Ha a szülés normálisan folyik le, akkor ŐK a szakértők. Megmagyarázom mit értek ez alatt.

orvosvagyszülésznő2

Mint szülészorvosnak, végig kellett csináljak egy nagyon extrém 4 éves rezidens képzési programot. Megtanultuk, hogyan segítsünk világra gyermekeket nehéz körülmények között és nehéz helyzetekben. Mi gondoskodunk a nagyon beteg várandósokról. Megtanultuk a beavatkozás művészetét. Rendbe hozzuk a dolgokat, amikor elromlanak. Kiszabadítunk. Megmentjük a napot. Van egy csomó eszközünk – vacuum, fogó, császármetszés. Ha a dolgok rosszul mennek, akkor mi meg tudjuk javítani azokat.

A szülésznők mások. A képzésükben megtanulják a normál élettani szülés művészetét és azt, hogy hogyan maximalizálják a várandós élményét a szülési folyamatban. Ők kísérnek és támogatnak a vajúdás során, amikor a várandós gyógyszerek nélkül akar szülni. Ők az oktatásra és a jóllétre koncentrálnak a várandósság során. Lehetőségeket biztosítanak: szívhangmérés, bordásfal, rebozó kendő, vízben szülés. Gondoskodnak azokról a páciensekről, akik végül epidurális érzéstelenítőt kérnek, vagy ahol császármetszésre kerül sor.

Tehát a lényeg. Nem minden szülés rózsaszín, tele szívvel, virágokkal és szivárvánnyal. Ezt tudják a szülésznők és az orvosok is. Időnként válságosra fordul a helyzet és akkor jövök én. Habár sokszor nem úgy tekintenek rám, mint egy szuperhősre, a szülésznők mindig “felépítenek” a beteg előtt, mielőtt egyáltalán belépek a szobába.

„Ő csinálja a legjobb császármetszést. Kicsi vágást csinál, ne aggódjon.” Hallom őket, mielőtt belépek a szobába.

„Minden ok, Dr. S jön és megnézi, hogy egy kis vákuum tudna-e segíteni a babának.”

Olyan édesek. Ők a legjobbak. Ezért élek. Ez a feladatom. A képzésem erre készített fel.

Nem szégyen, de a normál szülés nem az én feladatom!

„Nekem nagyobb halat kell kisütnöm”. A nagyon beteg várandósokkal kell foglalkoznom. Minden, ami ezen kívül van a szülésznő feladata. Hozzám a problémák tartoznak.

Egy tökéletes világban mi „megosztunk és uralkodunk”. Mindannyian arra koncentrálunk, amiben jók vagyunk. Ez egy gyakorlati modell és próbálom magyarázni a kollégáknak is. Mi különböző területeken vagyunk szakértők és kiegészítjük egymást. A pácienseinknek nagy hasznára van, hogy törekszünk az együttműködésre, mint egy igazi csapat és nyitva hagyjuk a kommunikációs csatornákat.

Minap, amikor ügyeletben voltam, el kellett menjek egy szülés után lévő, vérző beteghez. A vajúdó páciensemet otthagytam a szülésznővel.

„Bocsánat, de ha lent ragadnék, elkapná a babát?” kérdeztem a szülésznőt.

„Természetesen, nyugodjon meg” – válaszolt a szülésznő.

Lecsattogtam és elláttam a vérző beteget. Visszajövet láttam a szülésznőt, amint a szülést levezette. A fények le voltak kapcsolva. Az ágy érintetlen volt a pácienst maga felé fordította, a baba lassan kibújt és a szülésznő finoman segítette az egész folyamatot. Gyönyörű volt. Annyira boldog voltam, hogy a szülésznő partnerem egy ilyen szépséges tapasztalást tudott adni a páciensemnek, amíg én egy sokkal kritikusabb helyzetben kellett helyt álljak. Teljesen nyugodtan hagytam a páciensemet a szülésznő kezeiben.

A jövőbeni pácienseimnek üzenem…. álmodozz fürdőkádról, hozd a rebozó kendődet, nyisd a medencédet jógával, hozd a dúládat és az 5 oldalas szülési tervedet!

Hozd, mi készen állunk. Szeretni fogunk érte! Mi szeretnénk, hogy a szülésélményed életre szóló legyen. Ez a Szülésznő Rock.

De tudd, ha mégis valami baj lenne, én itt vagyok készen arra, hogy segítsek!

Forrás:

https://burningtheshortwhitecoat.wordpress.com/2015/06/19/midwives-rock-confessions-of-an-obgyn-physician/

Oszd meg ismerőseiddel!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.