Mit tehetünk émelygés és hányinger ellen?

6220955_mA várandósság első 3 hónapjában jelentkező hányinger és émelygés nem betegség és nem is pszichés jelenség, hanem a test természetes reakciója. A várandós nő hormonrendszerének át kell állnia az új állapotra, és különösen sok ösztrogént termel. Minél magasabbra emelkedik az ösztrogénszint, annál erősebb az émelygés, mivel a testnek először hozzá kell ehhez szoknia. Az ösztrogénnek az a feladata, hogy megakadályozza a vetélést és biztosítsa, hogy a magzat biztonságosan beágyazódjon a méhbe.

Orvostudományilag igazolt, hogy azok a nők, akik az első három hónap során gyakran szenvednek erős émelygéstől, ritkábban vetélnek el, mint aki ebben az időszakban jól érzik magukat. A természet tehát gondoskodik róla, hogy ne „adjuk ki” magunkból a kezdődő életet, hanem épp annak védelme az elsődleges cél. Az a tény, hogy közben az anya nem érzi jól magát, lényegtelen tényező, mivel a természet a gyengébbet védi, ebben az esetben a magzatot.

Az anya számára lehet ez egy fejlődési folyamat, hogy megtanuljon odafigyelni belső érzéseire és csak azt egye meg, ami jót tesz neki is és a babájának is. Lelkileg is felkészülhet arra, hogy a testében történik valami, amit nem feltétlenül lehet szabályozni. Ha tiltakozik ez ellen (hányás, szülési fájdalmak) akkor az szinte elviselhetetlenné válik, míg ha elfogadja a hányást vagy majdan a szülési fájdalmakat, akkor sokkal könnyebben fogja megélni a folyamatokat. Tehát a fő hangsúly az elfogadáson van! Ha elfogadjuk a megváltoztathatatlant, akkor nem ellenségünk többé, hanem a barátunkká válik.

Émelygés és hányinger ellen nincs általános gyógymód, ugyanakkor vannak már bevált ötletek, tanácsok, amiket minden nőnek magának kell letesztelni, hogy számára bejön-e. Többnyire ez a rosszullét a negyedik hónap kezdetégi tart és magától abbamarad, ha a hormonok stabilizálódnak.

Mik segíthetnek akkor?

 • Ha jön a rosszullét ki lehet próbálni azonnal lefeküdni akár a földre, lábakat felhúzni vagy felrakni egy székre és nyugodtan, egyenletesen mély levegőt venni, hogy a gyomor ellazuljon és hogy a keringés visszaálljon normálisra. Ha eközben elfogadod a helyzetet és ellazulsz, nem pedig védekezel, hamarabb rendbe jöhetsz.
 • Borsmenta – teaként vagy illóolajként. Érdemes magadnál hordani borsmenta illóolajat egy üvegcsében, és ha valami szag nagyon erős hatással van rád, akkor egy-két szippantás a borsmenta olajba segíthet. Ha azonban homeopátiás kezelés alatt állsz, akkor ne használd!
 • Kandírozott gyömbér
 • Friss szeletelt gyömbérgyökér forró vízzel leöntve
 • Egyél gyakran kis mennyiségben, ahogy a baba is eszik, és ne hagyd, hogy a vércukorszinted lezuhanjon, mert ez fokozhatja az émelygést. Legyen nálad mindig rágcsálnivaló.
 • Reggel lassan kelj ki az ágyból, semmi esetre sem hirtelen
 • Friss levegő, mély lélegzetvétel
 • Olajbogyó, (főleg a fekete) szintén van, akinek segíthet
 • Dió vagy oliva Bach eszencia (egyénileg összeállítva)
 • B6 vitamin szintén segíthet az émelygésnél
 • Cseppentsünk 1-2 csepp citrom, narancs vagy grapefruit illóolajat a zsebkendőnkre, és lélegezzük be, amikor kezdődik az émelygés. Ezen illóolajok párologtatása a szobában is segíthet.
 • Nekem az adu ász egy shiatsu masszázs volt, ami azonnal megszüntette az émelygést, hányingert és többször nem is jött vissza. Szinte hihetetlen volt. Sajnos erre csak a 4-ik terhességemnél jöttem rá… A masszőr nekem azt mondta, hogy máj meridiánt egyensúlyozta kis, ami által az émelygés tényleg azonnal megszűnt!
 • Itt van a Te Módszered: próbáld megérezni, hogy neked mi segíthet, hallgass a tested szavára! Várandósság alatt egészen kifinomodnak az érzékek, bízz bennük!

 

Forrás: Rinkenbach, Iris: Spirituális felkészülés a gyermekáldásra. Bioenergetic Kft, Bp. 2004

Oszd meg ismerőseiddel!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.