Miért hatékonyabb a testközpontú felkészülés a szülésre?

 Avagy élménybeszámoló Marina Alzugaray, mesterbába 2 napos műhelyéről

11207373_10153554364983706_5880868286696228297_nA testközpontú szülésfelkészítés alaptézise, hogy a szülés maga egy nagymértékben ösztön-, illetve hormonvezérelt folyamat, amely annál sikeresebb, minél teljesebben ki lehet iktatni a racionális elme zavaró “csacsogását”, hogy helyette a szülő nő teste belső hangjára hallgathasson. Sok nő élete során nem is találkozik olyan mozgásformákkal, amik segítenének testtudatossága növelésében. Sajnos a nyugati sportok nagy része nem ösztönöz erre, annál inkább a keleti, „befelé fordulós” mozgásformák, pl, jóga, tai chi, melyekben központi helyet foglal el a mozgás során fellépő testérzetek, energiák megfigyelése, tudatosítása.

Ennek okán az elméleti, katedráról előadott szülésfelkészítő kurzusok látogatása és a csupán szellemi táplálékot nyújtó kismama-könyvek olvasása soha nem tud olyan hatékony lenni, mint azok a felkészítő módszerek, amelyek magát a testet tanítják elengedésre, bizalomra, az erő felvállalására, a testi érzetekből jövő üzenetek értelmezésére, a légzés szövetségbe hívására és az anyává válás monumentális, transzformatív élményének mély, sejtszintű befogadására.

Nos, erről szólt az a két napos intenzív műhely és egy napos konferencia, amin a múlt héten részt vettem. A kiscsoportos műhelyt Marina Alzugaray, kubai-amerikai származású mesterbába vezette, akinek neve elsősorban a szülés, születés és szülésfelkészítés “vizes” aspektusainak szakértőjeként, delfinkutatóként, karizmatikus előadóként, illetve a női testtudattal és spiritualitással kapcsolatos gyakorlatközpontú tudás egyik legtapasztaltabb, leghitelesebb közvetítőjeként szerte a világon ismert, így több ízben tett már látogatást Magyarországon is.1908188_10153430903008706_317006993495250855_n

Nagyon mély megéléseket tapasztaltunk és belső önismereti utazást tettünk ebben a két napban. Amióta női jógát tanulok-csinálok, azóta egyre többször érzem, hogy mennyire támogató egy ilyen női kör jelenléte és a „nő-vér”-ekkel együtt milyen mély utakat járunk be. Olyan utakat, amiket nem lehet könyvben olvasni és nem lehet könyvből megtanulni. A női önismeret csodálatos ösvényei ezek, melyeket nem verbális módon, hanem közös mozgás, tánc, szertartás, csodálatos vízi élményeken keresztül élünk meg.

Nagyon nagy jelentősége van a tudás ilyetén átadásának korunkban, amikor is mindenki a tudást, információkat gyorsan, önállóan, online akarja elsajátítani. Ezt a belső tudást viszont csak személyesen, biztonságos teret tartva a megéléseknek, felismeréseknek, változásoknak, leginkább egy időtlen (nem sietünk sehova) térben tudjuk megélni.

11742759_10153565141978706_5459274798167455045_nMarina több, mint három évtizedes holisztikus bábai tapasztalata mellett számos, a valóság fizikai megtapasztalásával összefüggő területen, így a jóga, az orientális és kubai táncok, a vízi mozgás és a delfinkutatás világában is professzionális jártasságot szerzett, így a világ egyik legtapasztaltabb szakembere az integratív szülésfelkészítés terén. Előadásai, műhelyei hihetetlen élményközpontúak, önismereti és szakmai értékük egymással vetekszik.

Habozás nélkül, virtuóz változatossággal vet be szinte bármilyen empirikus eszközt a tudás közvetítésére: hangokat, látványt, mozdulatot, szimbólumot, rituálét vagy épp érintést.

konfer2Marina a vízben szülés szakértőjeként és az AquaNatal vízi szülésfelkészítő mozgásforma kifejlesztőjeként fantasztikus “vizes” megtapasztalásokban részesített minket. Bár Marina teljes módszertanának átadására természetesen kevés volt ez az idő, mégis kaptunk egy kis ízelítőt, amit a meglévő saját gyakorlatainkba nagyon szépen be tudunk illeszteni. A gyakorlatok között némelyik kísértetiesen hasonlított a női jógán tanult technikákhoz, de a víz, mint közeg, egészen más megéléseket eredményezett. Többek között vízi relaxációt, a medencét nyitó vagy épp záró pozíciókat, saját szülésélmény feldolgozását, hangeffektusokat és más hasznos elemeket sajátítottunk el.

11745806_997230070321605_4913414451793211846_nUgyanakkor nagyon megérintő volt a hastáncos elemeket nagymértékben tartalmazó közös mozgás-tánc-meditáció, mely a vízi megtapasztalásokhoz hasonlóan, mély közös élményeket, megéléseket eredményezett a résztvevők számára.

Marina szemléletének másik figyelemre méltó aspektusa, amelyet a szokványos egészségügyi vagy pedagógiai szak- és felsőoktatásból egyáltalán nem, de még magukat “alternatívnak” valló forrásokból is csak igen ritkán tanulhatunk meg, az a holizmus élő valósága. Ő a világot, a szülésre készülő anyákat, a nőket, a családokat és az emberi közösséget valóban egységben látja, és hihetetlen érzékkel rendelkezik az összeszövődő szálak egymásra hatásának kiaknázásában. Műhelye közösségformáló erőként is hatott, olyan empátiát, egységélményt és odafigyelést példázva, melyet az ember nem annyira a jegyzetfüzetében, mint inkább a szívében visz haza.

Köszönjük Marinának ezt a két nap csodálatos jelenlétet és együttlétet, melyet a jelenlévő dúlákkal, szülésfelkészítő „nő-vérek”-kel ténylegesen a szívünkben éltünk meg és a szívünkből fogjuk tovább is adni nő-véreinknek!

11742889_997228896988389_5837664461031212682_n

 

Megj.: A tréning a Holdudvar Bábaház szervezésében történt: http://holdudvar.babahaz.hu/Rendezvenyek/Treningek/testkozpontu_szulesfelkeszites.htm

 

Oszd meg ismerőseiddel!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.