Itt az ideje eloszlatni a mítoszokat a gyermek nyakára tekeredő köldökzsinórral kapcsolatban

köldökzsinórA nyakra tekeredő köldökzsinór születés közben teljesen általános dolog és 3 gyermekből 1-nél előforduló jelenség. Nagyon gyakran félreértik és veszélyesnek nyilvánítják. Hogyan is tudna az emberi faj túlélni, ha minden harmadik születendő gyermek veszélyben lenne? Gyakran a nyakra tekeredő köldökzsinórt vádolják az elkerülhetetlennek titulált császármetszésért, holott az egy csomó más ok miatt is bekövetkezhetett.

A köldökzsinór természeténél fogva képes tekeredni, csavarodni. A baba méhen belüli mozgása következtében rátekeredhet egyik-másik kezére, lábára vagy akár a nyakára is. A köldökzsinór nagyon rugalmas és szükség esetén képes megnyúlni. Belsejében egy zselés-kocsonyás anyag védi, párnázza ki a benne futó ereket. Felülete síkos, csúszós, ezért viszonylag könnyen meg tud lazulni, még akkor is, ha ráhurkolódott valamire.

Tény, hogy valóban léteznek tragikus kimenetelű zsinórbalesetek, de ezek rendkívül ritkák. Zsinórbaleset a vajúdás megkezdése előtt is történhet, megelőzésére nincs mód, ezért az élet egyéb ritka, de kivédhetetlen baleseteihez hasonlóan nem is érdemes miatta aggódni.

A nyakra tekeredett köldökzsinór általában csak lazán fonja körbe a babát, egyszerűen meglazítható és a baba a kibújás közben keresztül tud bukfencezni a laza hurkon vagy könnyen letekerhető az a nyakáról. Ha mégis annyira szoros lenne a köldökzsinór, hogy akadályozná a baba megszületését, akkor pedig sürgősségi beavatkozással (érfogókkal elcsatolják, majd elvágják a zsinórt és elősegítik a baba azonnali megszületését) megszüntethető ez az állapot.

Ehhez képest sajnos sokszor a köldökzsinór nyakra tekeredését vészhelyzetként állítják be és valójában egy szükségtelen beavatkozást próbálnak ezzel megindokolni.

Valójában az az igazság, hogy a köldökzsinór a baba nyaka körül NEM VESZÉLYES, mivel nem fojtogatja a babát, hiszen az nem is használja a tüdejét, csak a megszületés után. Az egészséges köldökzsinór erei, ahogy a képen is látszik, jól védettek egy vastag, kocsonyás, síkos, lágy anyag által és ellátják a babát a szükségeges oxigénnel és tápanyaggal, amíg a zsinór abbahagyja a pulzálást vagy elcsíptetik. Ezért is érdemes várni a köldökzsinór elvágásával akár 1-2 órát is.

A köldökzsinór helyzete vagy hossza önmagában tehát nem szokott problémát jelenteni. Veszélyállapot lehetséges okozójának csak akkor tekinthető, ha kóros jelenségek kísérik (pl. a magzati szívhangok romlása, szokatlan vérzés, esetleg a szülés megmagyarázhatatlan eredetű elakadása, amin sem testhelyzet változtatással, sem érzelmi támogatással nem lehet segíteni.) Egy több mint 5400 bába által kísért szülés esetét feldolgozó kutatás 5 szülés közbeni halálozási esete között csupán egyetlen zsinórbalesetet említ, azonban itt a zsinór hatszor (!) volt a baba nyakára tekeredve.

Írásomban arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a köldökzsinór a baba nyaka körül nem szükségszerűen veszélyes, és sokkal kevesebb esetben okoz gondot, mint ahogy azt a mai közfelfogás gondolja.

 

Photo by Judith Halek. ‪#‎HealthyBaby ‪#‎BirthWithoutFear

Irodalom:

Noll Andrea: Vajúdástámogatás mindenkinek. Jaffa Kiadó 2010.

http://birthwithoutfearblog.com/

Oszd meg ismerőseiddel!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.