Az igazság az erőltetett nyomásról szülés közben

A köztudatban a szüléssel kapcsolatban számos sztereotípia ér. A filmekben általános az az ábrázolás, hogy az anya hirtelen a hasához kap, azonnal kórházba sietnek vele, ahol fekve iszonyú kínok között, ordibálva, nyomva, zihálva kierőszakolja a babáját. A kórházban szülő nők szintén azzal találkoznak a legtöbbször, hogy amint elérkezik a kitolási szakasz, vezényszókat kezdenek hallani: „most nyomjon, erősen, erősebben”. A szüléssel kapcsolatban a legtöbb emberben ezek a gondolattársítások találhatók: fájdalom, fájdalom, nyomás, nyomás.

Ugyanakkor az otthon vagy háborítatlan körülmények között szült nők nagy része megtapasztalhatta a következő gondolattársításokat: hullámzás, öröm, gyönyör, kinyílás, a baba kilélegzése, finom megérkezés, eksztázis.20022397_m-barack

Az igazság az erőltetett nyomással kapcsolatban, hogy sokszor nem kívánatos eredményre vezet és le is lassíthatja a szülés folyamatát. Abból az időből származik, amikor még az érzéstelenítés miatt az asszonyok képtelenné váltak a szülésre és fogókkal kellett kivenni a babákat. Aztán az 1960-as, 70-es években elején, amikor teret kapott a természetes szülés, és több generáció óta először szülhettek a nők ébren és már nem volt szükség a fogókra, azt gondolták, hogy eszköz híján valamilyen módszert azért csak kellene alkalmazni, így a babákat „muszáj” volt kinyomni. Az erőltetett légzések alatt az egészségügyi dolgozók hangosan számoltak: 1, 2…10-ig. Ezt „bíbor nyomásnak” nevezték el, mivel az anya arca és szem bíborszínűvé vált az erőltetett nyomástól.

Ez a fajta nyomás feszültséget kelt az anyában, összezárja a hüvely záróizmait a leereszkedő baba előtt és ezért kifejezetten ártalmas. A beszámolók az órákig tartó erőltetett nyomásról (főleg első szülőknél) szintén ezt támasztják alá. Továbbá az erőltetett nyomás káros hatással lehet a gátizmokra is. Ugyanakkor a legtöbb ember fejében még mindig a szülés szükséges velejárója maradt.

Ezt támasztja alá az is, hogy pl. a kómában lévő nők is minden további nélkül képesek voltak megszülni babájukat mindenféle erőltetés nélkül.

Ha nem keltünk felesleges feszültséget a záróizmokban erőltetett nyomással, akkor a baba leereszkedése fokozatosan, szinte magától végbe fog menni (persze a természetes függőleges pozíció nagymértékben segíti ezt), mivel a testünk hatékonyan és gyöngéden mozgatja lefelé a babát egy ellazult állapotban. A nyugodt, relaxált test természetesen kinyílik.

Az erőltetett nyomás halálosan kifáraszthat, babádat pedig olyan ellenálló átjárónak nyomja, amely még nem készült fel a baba utazására. Tehát az ellazulás, kinyílás és gyöngéd leereszkedés sokkal biztonságosabb az anyának is és a babának is és megelőz számos sérülési lehetőséget. Minek siettetni és ártalmasan beavatkozni a folyamatokba? Kitépnénk egy lepkét a bábból? Ha így tennénk, azt a lepke nem is élné túl. A természetes szülési folyamatnak célja és értelme van, melyben bízni és tiszteletben tartani kell.

Sok szülő nő arról számol be, hogy a kitolási szakasznál a bensőjükből jött az a kényszer, hogy nyomni kell. Ha ezt érezted, akkor jó, ha tudod, hogy abból a mély beidegződésből ered, miszerint a babák képtelenek maguktól leereszkedni. Egyébként elég csak megfigyelni az állatokat. Állatnővéreink kicsinyeik gyöngéd kilökődése mellett döntenek. Egyedül az emberi faj csinál tornamutatványt a szülésből…

A gyöngéd születésre fel lehet készülni a szülési légzés gyakorlásával. Legkönnyebben a toaletten lehet gyakorolni, amikor beleid mozgásban vannak. Végy az orrodon keresztül egy rövid, de mély lélegzetet és irányítsd a légzés energiáját lejjebb, a torkod hátsó részére, majd végig le a testeden a babád mögé „J” alakban le és előre. Engedd kinyílni a hüvely körüli izmokat, mintha a levegőt azon keresztül engednéd ki. Tartsd az izmokat ellazulva.

A gyöngéd szülésre való felkészülés technikáit részletesen gyakoroljuk tanfolyamainkon. Ha szeretnél egy mély, gyöngéd és természetes szülésélményt, akkor sok szeretettel várunk tanfolyamainkon, melyek hamarosan meghirdetésre kerülnek.

Az alábbi videóban jól látszik, hogy az anyák semmilyen erőltetést, nyomást nem fejtenek ki a kitolási szakaszban, gyermekeik mégis szépen leereszkednek és kibújnak az ellazult szülőcsatornán keresztül. A filmben továbbá erőteljesen látszódik a különbség a gyöngéden, szeretetben, intimitásban megszületett gyermekek és a medikalizált módon született gyermekek érkezése között..

Irodalom:

Mongan, Marie F.: Szülés, ahol én irányítok! Sanoma Bp. Zrt, 2013

Oszd meg ismerőseiddel!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.