A Kisborjú lehet az anyja mellett, az embergyerek pedig nem???

„Még az uniós csatlakozás előtt egy kis faluban éltem és sokan tartottak tehenet otthon. A szomszédunkban ráadásul egy kis családi tehenészet volt kb. 10 tehénnel. Nem sokkal azután hogy odaköltöztünk a páromat hívták segítségül egy elléshez. Persze én is kaptam az alkalmon és egy csodálatos kisborjú születésének lehettem a tanúja. Mivel én már túl voltam az első szülésemen teljes mértékig azonosulni tudtam a szemem előtt zajló vajúdással és amikor a kisborjú kibújt és az anya belebődült, szinte éreztem, hogy ugyanazon megy keresztül, amin én is pár hónappal korábban.

loving-mother-cow-and-calf1

Egy kis különbség azonban volt. Ahogy a kisborjú megszületett és odakucorodott az anyjához, az anya pedig nyalogatni kezdte, csodálatos békét, harmóniát és szeretet éreztem, és hogy minden a legnagyobb rendben van. És akkor belém sajdult a felismerés:

A KIS BORJÚ LEHET AZ ANYJA MELLETT AZ EMBERGYEREK MEG NEM???

Mikor, kinek jutott eszébe az az eszement elképzelés, hogy a szülés után a gyermeket el kell különíteni az anyjától, hogy az anya pihenjen, a gyereket meg megfigyeljék, kék fény alá tegyék vagy vizsgálgassák. Ki volt az, aki először nem érezte át, hogy az anyának és a babának semmi másra nincs szüksége a szülés után, csak hogy együtt legyenek, és hogy szopizzon a baba és akkor lehet, hogy nem kell kék fény, nem kell inkubátor és vizsgálgatás sem. Mert akkor minden a legnagyobb rendben lesz. Ma már számos bizonyíték van arra, hogy a szülés utáni szétválasztás kegyetlen gyakorlata egy életre szóló lelki és fizikai traumákat okoz a babának és sokszor az anyának is. Vajon annyira nehéz lenne megoldani, hogy az anya és a baba együtt is lehetne megfigyelés alatt, vagy hogy a vizsgálatokat meg lehetne oldani az anya mellett is, és ha igény szerint tudnának szopizni a babák, akkor talán nem is sárgulnának be…és nem kellene őket elvinni sehova.

(Sajnos a rooming in szobáknál is sokszor az első nap elviszik a babákat biztos, amit biztos… pedig ha belegondolunk, hogy ki az, aki jobban tud figyelni egy csecsemőre, a saját anyja vagy egy alkalmazott, akinek egyszerre 10-20 csecsemőre is figyelnie kell?? Arról nem is beszélve, hogy az anya teljes mértékig arra van beállítva biológiailag, hogy képes legyen ellátni és megvédeni a gyermekét. Ha mégis nagyon kimerült lenne, akkor pedig természetesen kapjon segítséget, de ehhez nem kell elkülöníteni a babát… )

Még több infó ebben a témában: http://szulesblog.hu/tartsuk-magunknal-az-ajandekot/

Oszd meg ismerőseiddel!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.